Hogyan varázsolj felejthetetlen hangulatot a kerti partidra?

Hogyan varázsolj felejthetetlen hangulatot a kerti partidra?
24 jún 2016

 

Ki ne szeretné a kellemes nyárestéket a kertben, szabadtéren tölteni? Jó társaságban, jó időben szinte repül az idő, észre se veszed és besötétedik. Ilyenkor bizony előnyös, ha vendéglátóként erre is előre felkészülsz és a kertben az útvonalak, lépcsők mentén elhelyezel pár hangulatos, saját készítésű gyertyatartót. Lesz majd nagy meglepetés a vendégek között, amikor a szürkület leszáll és körbejársz sorra gyújtani a gyertyákat, amitől megelevenedik a kert körülöttetek. A siker garantált!
Különleges hangulatot kölcsönözhetsz az ilyen alkalmaknak, ha ezzel a dekorációval készülsz rá! Bármilyen stílusban elkészítheted, ízlésed szerint variálhatod a technikákat, kiegészítőket. Ez egy igen egyszerű és nagyon praktikus megoldás, ráadásul olcsó is, mivel az alapot újrahasznosított befőttes üvegek biztosítják. Sokszor a kevesebb több, egy festékkel és egy-két szimpla háztartási kiegészítővel is lehet ám csodát művelni! Igyekszem minnél több könnyítéssel és spórolós ötlettel szolgálni: figyeld a TRÜKKök felbukkanását! 😉

Amire biztosan szükséged lesz:

Amire szükséged lehet:

  • Maszkoló szalag vagy Cellux
  • Sablon
  • Dekor homok

 

Ár: 1000Ft alatt
Elkészítési idő: 1óra
Szint: Könnyű, gyerkőccel is

Kezdhetjük?

1.
A befőttes üvegeket először kényeztesd forró, mosószeres vízfürdővel. Hálásak lesznek, jó esetben pár perc alatt ledobják a rucit, akarom mondani a címkét. TRÜKK: Ha nagyon makacskodna a ragasztó egy kis dörzsi szivacs+ecet kombináció sokat segíthet. Töröld szárazra a delikvenst, és innentől ügyelj rá, hogy a külső felületét már ne fogd meg, mert az ujjad zsírfoltot hagy, amitől az alapozó és a festék is megsértődik és arrébb megy. A legegyszerűbb megoldás, ha a az üveg száján benyúlva, belülről tartod. Így majd forgatni is tudod festés közben.

2.

Megtaláltad a fogást rajta? Akkor alapozd meg a jó kapcsolatot: fényes, sima felületekhez ajánlott az Átlátszó alapozót használni. Biztosítja a következő festék réteg, struktúr paszta, szalvéta technika díszek, vagy bárakármi jó tapadását. Ez egy híg, opálos folyadék, de száradás után teljesen átlátszóvá válik. Szivacsecsettel a legönnyebb felvinni: ezt teheted a jól megszokott festő mozdulatokkal, vagy úgynevezett tamponáló mozdulatokkal is. Hopp egy TRÜKK! Spórolhatsz egy kicsit, ha esetleg nem akarsz szivacsecsetre költeni (bár sokkal kényelmesebb a használata, mivel nyéllel rendelkezik; több méretben is kapható és elég tartós szerszám, csak ügyelni kell rá, hogy minden használat után alaposan ki kell mosni), mégpedig úgy, hogy közönséges háztartási mosogató szivacsot szabdalsz fel kis kockákra. Ezekkel még pont kényelmesen bele tudsz nyúlni a tégelybe, de számíts rá, hogy alapozós/festékes lesz a kezed. Még szerencse, hogy a Daily Art termékek nem tartalmaznak mérgező anyagot és egy kis szappannal könnyen lejön a bőrödről! 😉 Várd meg, míg megszárad az alapozó. TRÜKK! Meggyorsíthatod a folyamatot a titkos szuperfegyver használatával, ami nem más, mint aaaaaa hajszárító! Tádá! Percek alatt száraz!

WP_20160612_19_01_13_Pro

 

 

WP_20160612_19_08_04_Pro

3.

Itt jön a csalafintaság! Mielőtt elkezded lefesteni az üvegcséd, maszkold ki egy tetszőleges méretű részen. Maszkolás alatt azt értjük, amikor leragasztjuk a festeni kívánt felület egy részét, annak érdekében, hogy az ne legyen festékes és szép, éles legyen a kontúr. Így ablak lesz az üvegen, ami bepillantást enged a gyertyához. Nagyon sokféleképpen variálható fogás. Lehet kapni kifejezetten maszkoláshoz való ragasztó szalagokat, de ha engem kérdezel, a szimpla cellux is megteszi. Öntapadós fólia ívekből bármit kivághatsz, játszhatsz a különböző formákkal kedved szerint, nem kell ragaszkodni a téglalaphoz, de nem vitás ezt a legegyszerűbb kivitelezni. Van még ám lehetőség ezeken kívül is: léteznek öntapadós és sima sablonok is, amik szintén alkalmasak lehetnek erre a célra! Bármit is választasz, először próbáld ki az üveg alján, hogy lásd mennyire erős a ragasztója. Ha eltávolítás után ragacsot hagy, inkább nézz más megoldás után! Ügyelj rá, hogy a maszk széle ne legyen levegő bubis, mert ott befolyik a festék! Maszkok fent? Akkor mehetünk tovább!

WP_20160612_20_10_49_Pro

Én vastag, átlátszó ragsztatószalagal maszkoltam

4.

A festés következik. Ha igazán gyors szeretnél lenni, akkor a szivacsecsetes-tamponálós verziót válaszd. Én is így készítettem ezt a darabot: belülről tartsd az üveget, fejjel, vagyis szájjal lefelé és a talpáról kezd a munkát. A szivacs segítségével egyszerre több festéket tudsz felvinni mint ecsettel és így különleges, kicsit rücskös felületet jön létre. A krétás hatású Vintage festéknek ez kifejezetten jól ál, hát még ha belülről kapja a fényt! Majd meglátod! 🙂 Ha tömör, teljes fedésre vágysz, felvihetsz egy második réteget is, magm is így tettem. Szín választásnál számolj azzal, hogy a világos színekkel lefestett mécsestartó több fényt közvetít, míg a sötétebb kevesebbet. Szerencsére a Daily Art olyan gyorsan szárad, hogy mire az aljára érsz, a teteje már száraz lesz! Fesd át tetőtől-talpig, majd óvatosan helyezd egy papírlapra a lefestett üveget szájjal lefelé, hogy ne az asztalkádat festékezze össze. Most ki kell várni, hogy teljesen megszáradjon, azaz kb 10 percet (ha vastag rétegben vitted fel a festéket). TRÜKK! Én a száradási időt mindíg igyekszem “hasznosan” eltölteni: például előtúrom a következő lépésekhez szükséges dekorációs elemeket, kimosom az ecseteket, elpakolom az asztalról a már nem használatos anyagokat, szerszámokat, hajat mosok….csak vicceltem :). Ha nagyon sietsz itt is bevetheted a szuper fegyvert: a hajszárítót (én mondjuk erre a célra hőlégfúvó legalacsonyabb fokozatát használom).

WP_20160612_20_27_19_Pro

Pamacsolás után

5.

Ha teljesen megszáradt a festék, akkor lehúzhatod a maszkoló anyagot. Ne aggódj, ha azt látod, hogy kissé befolyt a fesék a maszk alá! Egyrészt könnyen kijavíthatod a hibát: egy pengével óvatosan lekapargatod a nem odaillő részeket, másrészt egy kis kreativitással minden hibából könnyen díszt varázsolhatsz. Például ha odaragasztasz valamit, már nem is fog látszani és még fel is dobod egy kicsit az alkotásod! 🙂

WP_20160612_21_55_09_Pro

Maszkot le!

WP_20160612_22_01_42_Pro

Egy kis javítás ráfér…

6.

Jöhetnek a díszek! Egyszerűen és gyorsan dekorálhatod Univerzális Gyöngyház tollal, 3D kihúzóval, pigment porokkal is. Kívülre ragaszthatsz szóró gyöngyöket, kontúr matricákat, öntapadós ékköveket, különböző szalagokat, stb. A végtelenségig lehetne sorolni, mi mindennel lehet kiegészíteni, de nagyon körültekintően kell kiválasztani a díszt és az elhelyezést is! Az üveg száját teljesen hagyd szabadon, még véletlen se lógjon bele semmi! Szoktam én is (selyem-, organza-, zsák-, csipke-) szalagot, zsenília drótot kötni a nyakára, de szigorúan az üveg szájától lefelé. Túl nagy dolgokat ne akarj ráragasztani, vagy maximum az aljára, mert a melegtől tuti megadja magát minden ragacs! (A nagyobb díszeket majd a legvégén, lakkozás után helyezd fel!) Én most széles csipke szalagot választottam, amit TRÜKK! decoupage ragasztóval rögzítettem. Kifogytam a hobby ragsztóból és amúgyis szeretek kísérletezgetni, mert rengeteget lehet így spórolni. Szóval a szalvéta technikához használatos ragasztó is tökéletesen működik a csipkével!

 

WP_20160617_16_18_20_Pro

WP_20160617_16_25_23_ProWP_20160617_16_29_40_Pro

 

7.

Lakkozásra fel! Érdemes egy masszív védőréteggel ellátni a kész munkádat, plána ha kültéren ragyogtatnád. Számíts arra is, hogy a lakk lesz később az egyetlen, ami fent tartja a ragasztott díszeket, hiszen azok a melegtől elengednék magukat és a mélyben kötnének ki. Szörnyű tragédia, magam is átéltem….a pöpec kis öntapadós ékkövek, amiket precíz pontossággal ragasztgattam mintába, az első használatkor lecsúsztak az asztal lapjáig, ragadós csíkot húzva maguk után. Pedig olyan szép volt….rövid ideig 🙂 Szóval ha jól választasz lakkot, akkor garantált a védelem. Én Daily Art matt lakkot használtam. Várd meg míg megszárad a védőréteg és jöhetnek a többiek!

8.

Itt adja magát az ötlet, hogy meg kell emelni a mécsest, ha túl mély az üvegünk. Ezzel praktikus is lesz az alkotásod, hiszen megkönnyíti a gyertya cserélését is és nem fog az egész üveg gyorsan felforrósodni. Szóval jól éghető anyag természetesen nem jöhet szóba a belsejébe, de van megoldás: pl. dekorhomok, levegőn száradó gyurma, stb. Ezekkel izgalmas kis talapzatokat építhetsz, ám remek megoldás a közönséges kavics, kagyló, vagy csigaház is! Ez a legolcsóbb verzió, ha úgy tetszik TRÜKK ami igazán személyessé és meghitté teszi kis fényadódat, ha a nyaraláson, családi programon a gyerekekkel összeszedett darabokat használod fel. Ha nincs kedved gyűjtögetni, kérj meg egy gyerkőcöt a környezetedből, hogy szerezzen neked egészen apró és érme nagyságú laposabb kavicsokat, csigaházakat is. Biztos vagyok benne, hogy szívesen fog segíteni! 🙂 Vagy akár sima homokkal is kitöltheted a teret. Ezek a legjobb megoldások, mert még el is nyelik a hőt, így tuti a tűzbiztonság! Plusz erénye, hogy lesúlyozza az üveget, felrúgni is nehezebb lesz, de azért ügyeljünk rá, hogy erre amúgy se legyen lehetőség. Előfordulhat, hogy a dekorációs anyag, amivel kitöltötted az üveget nagyon egyenetlen felszínt alkot, és nem áll meg rajta egyenesen a gyertya vagy mécses. Ebben az esetben én a következő TRÜKKöt szoktam bevetni: kivágok kartonból egy kört (ami befér az üveg száján) és jól körbe alufóliázom (elsősorban tűzvédelmi szempontok miatt, de az sem elhanyagolható tény, hogy a tükröződő alap megsokszorozza a fényerőt). Így sima talapzatot kap a gyertya és még meg is óvja a belső díszeket az esetlegesen kifolyó viasztól. Ha elégségesnek véled a díszek mennyiségét, akkor térjünk rá az utolsó fázisra!

9.

Most tudjuk felhelyezni a nagyobb díszeket, szalagokat (bár ezeknek se árt ha kapnak egy lakk réteget). Ezeket már érdemes szépen odakötözni, hiszen úgy lesz igazán tartós.

WP_20160617_18_24_39_Pro

WP_20160617_20_56_26_Pro

Úgy tűnik kész is vagyunk! Indulhat a party! Jó szorakozást! 😉

Ha bármi kérdésed van a technikával, vagy bármelyik alapanyaggal kapcsolatban akkor nyugodtan írj! Örömmel válaszolok!

Ha tetszett az ötlet(tár) oszd meg barátaiddal!

 

Mentés

Mentés

Mentés


www.remohobby.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Értesülj azonnal a legújabb cikkekről! Iratkozz fel!
Ingyenes, nem adjuk ki másnak az e-mail címedet és bármikor leiratkozhatsz.
Do you want more traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico
  • Montes vutario lacus quis preambul
  • Leftomato denitro oculus softam lorum
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix
  • Dualo fitemus lacus quis preambul bela
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Imh0dHA6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvajhsU2NITzJtTTAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
* we never share your details with third parties.
Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!
Köszönjük szépen, hogy feliratkoztál! Mindig értesítünk e-mailben a legújabb cikkeinkről, így biztosan nem maradsz le semmiről!
Gyakorlatias kézműves ötleteket és útmutatókat szeretnél?
Heti rendszerességgel mutatunk be DIY tippeket kezdőknek is érthető módon. Iratkozz fel és nem lesz többé fejtörés, hogy milyen kellékeket használj, és hogy milyen módon!
Az adataidat nem adjuk ki senkinek, semmi SPAM és bármikor leiratkozhatsz.
Sikeresen feliratkoztál!
JOIN OUR COMMUNITY!
Subscribe to newsletters and view the content.
  We hate spam and never share your details.